lunes, 28 de marzo de 2016

FRANCO, "UN MILITAR PRUDENTE Y PROFESSIONAL"

Hola a tots i totes,


Avui intentaré parlar sobre l'opinió d'un historiador americà, Stanley Payne, en la que justifica el cop d'estat i l'esclat de la Guerra Civil. Segons Payne, la responsabilitat de l'esclat d'una guerra tan bèl·lica i directa com ho va ser la guerra civil recau sobre els republicans i una de les principals causes van ser el "frau democràtic" de la II República, i que per tant el cop d'estat va ser una resposta a l'absència de la democràcia en el seu govern.

L'historiador nord-americà, també culpa els partits d'esquerra d'haver manipulat les eleccions del febrer del 1936, per decantar-los cap al seu benefici. Aquest, també afirma que era una "situació prerevolucionària" en la que els esquerres buscaven dominar el país per complet, i per tant el cop d'estat va ser una resposta al clima generat pels partits d'esquerres.
Pel que a la seva opinió sobre el general Franco, Payne el defineix com a prudent i professional, de manera que al principi no es va mostrar al capdavant de la conspiració colpista i per la seva part va intentar negociar amb el govern de la república perquè canviïn la política i evitar així el pronunciament militar però no ho va aconseguir i per tant no va tenir cap altra opció que lluitar pel seu benefici i el de les dretes.

Jo, personalment no comparteixo la meva opinió amb la seva, ja que crec que Stanley Payne es decanta de manera radical cap al bàndol de les dretes i deixa clarament en els seus discursos la seva afinitat cap a aquest bàndol, i a més dona tota la responsabilitat als republicans sobre l'esclat de la guerra civil, cosa que jo no hi estic d'acord, ja que penso que tot i que el sistema polític dels esquerres no va ser favorable per a tots, les dretes també hi van tenir part de la culpa. A més, el fet puntual que va causar l'esclat de la guerra va ser el fracàs del pronunciament militar de les dretes en algunes parts del país, per tant no podem negar que les dretes també són responsables. Els dos bàndols tenien un objectiu ben clar i era aconseguir el poder del país en les seves mans, ja que hem pogut veure que cada vegada que els partits d'esquerra guanyaven les eleccions i passava el poder a ser per ells, els partits contraris quedaven descontents i inquiets i intentaven fer qualsevol cosa per canviar la situació, i viceversa, per tant l'egoisme dels dos bàndols també va ser causa de l'enfrontament bèl·lic entre nacionals i republicans.

En definitiva, penso que l'opinió del senyor Stanley Payne és bastant extrema i és a favor dels partits de dretes i segons ell, els republicans són els únics culpables de la guerra civil.

No hay comentarios:

Publicar un comentario